Polotvrdý domácí sýr z tvarohu



Po různých domácích tvarohových sýrech a sýru typu labneh z jogurtu jsem se odhodlala vyzkoušet něco o kousek složitějšího - polotvrdý sýr, kde se místo syřidla používá běžná jedlá soda.  Jedlé sody mám doma vždy dostatek, používám ji nejen při pečení, ale také při úklidu či výrobě jemného mýdla  :).

Sýr je velice jednoduchý na přípravu, potřebné suroviny jsou snadno k sehnání i pro "městské lidi" jako jsme my :). Výsledek je podle mého názoru velice dobrý, chuťově blízký blaťáckému zlatu  a pro mě je podstatné, že přesně vím, co sýr obsahuje. Další velkou výhodu spatřuji v tom, že si sýr mohu ochutit přesně podle vlastní chutě či potřeby.

Během přípravy se také dá velice dobře regulovat množství soli, což je další velká výhoda oproti kupovaným sýrům, které jsou mnohdy pro děti velmi slané.

Sýr se dá připravovat ve větším i menším množství, zde předkládám rozpis na sýr z jednoho plnotučného tvarohu (250g).  Výsledkem je malý bochníček sýra s hmotností přes 200g. Toto množství mi připadá přiměřené jako testovací, když nevíte, zda vám sýr bude chutnat.




250g plnotučného tvarohu (raději obyčejný, balený v kostce, ne z vaničky)
250 ml mléka,  polotučného či plnotučného, pokud nemáme čerstvé, lze použít i trvanlivé
lžíce másla (lze i nepatrně více, podle chuti)
na špičku nože jedlou sodu (v případě, že se sýr bude málo tavit, můžeme množství sody zvětšit, na toto množství tvarohu doporučuji ale max. 1 čajovou lžičku, větší množství podle mně už ovlivňuje konečnou chuť sýra)
sůl podle chuti
bylinky, pepř, koření dle chuti


KROK 1

Do hrnce vložím tvaroh a mléko, zahřívám a míchám, dokud se neoddělí syrovátka od hustší sýrové hmoty. Sýřeninu pak scedím přes plátýnko (čistý kapesník), kterým si vyložím cedník. Syrovátku nevylévám, dá se použít jako přísada do koupele.

(Fotky s postupem jsou foceny přímo na sporáku pod světlem digestoře. Je nutno pracovat poměrně rychle - zejména ve fázi tavení - takže se omlouvám za kvalitu.)


KROK 2

Scezenou sýrovou hmotu vrátím do hrnce, kam přidám ještě máslo a sodu a míchám, dokud se hmota nezačne tavit, poté přidám sůl a zvolené koření (použila jsem sušenou bazalku a sušená rajčata). 


Ještě důkladně promíchám a ve chvíli, kdy je sýrová hmota hladká a táhne se, přemístím jí do formy, kde bude tuhnout. Ideálně přes noc.


Snazšímu vyklopení sýra z pevné formy (miska, hrneček) pomůžu tím, že si formu vyložím potravinářskou folií, nebo použiji silikonovou formu, která je pružná a sýr z ní jde vyklopit velice snadno.


Pokud se vám zalíbila příprava tohoto typu sýra, můžete vyzkoušet i následující varianty
(obrázky jsou aktivní odkazy):

Domácí krémový sýr bez tavicích solí
Domácí "tavená" pomazánka z olomouckých tvarůžků

A takto jsem sýr připravovala v pořadu Sama doma.


77:42 - polotvrdý sýr bez syřidla

16 komentářů:

Calenndula řekl(a)...

milá Jitko, děkuji za vaši návštěvu! přibližně souběžně asi proběhlo nějaké protnutí našich světů, protože jsem dělala včera sýr podle receptu u vás. akorát jsem to trochu popletla a koupila 2 tvarohy ve vaničkách. výtěžnost tedy byla menší, ale i tak vznikl dobrý sýr, asi jen maličko jiný. dala jsem do něj zelený pepř a půlka bochníčku už padla za vlast k snídani. určitě jsem ho nedělala poprvé. díky!
když si pročítám váš blog, vidím, že to mám stejně třeba s tím úklidem. soda, ocet, mýdlo vedou. máte tu zajímavo a pěkné ilustrace!

Ajka řekl(a)...

prima návod, to musím zkusit, díky:-))
Ajka

Jitka řekl(a)...

Milá Calenndulo, i já děkuju. Asi na tom něco bude, že jakou cestou člověk jde, takové lidi potká...Teď mi muž :) v rámci experimentu nakoupil různé druhy tvarohů - i nějaké vaničkové - a budeme porovnávat. A ano, z vaničkového je menší výtěžnost, ale ani u obyčejného tvarohu v kostce si člověk nemůže být úplně jistý, dívala jsem se v obchodě na nějaký low tvaroh privátní značky a hned jsem ho vrátila, obsahoval škrob a stabilizátory. Takže tak.

Jitka řekl(a)...

Ajko, díky. Určitě stojí za vyzkoušení. Není to nic moc složitého.

Veronika řekl(a)...

Dobrý den, dnes jsem se rozhodla vyrobit si domácí sýr, bohužel se mi hmota nezačala tavit, ale připalovat (při vyšší teplotě) a přilepovat (při nižší teplotě) ke stěnám a dnu hrnce. Netušíte náhodou kde by mohl být zakopaný pes? Chuťově to bylo obré, tak bych to chtěl zkusit znovu :-)
Děkuji moc za radu, Veronika

Jitka řekl(a)...

Veroniko, sýr jsem dělala několikrát a nikdy se mi to, co popisujete, nestalo. Napadá mě jen zda jste pořádně míchala? On se sýr trošku přichytává k hrnci - já používám nerez se sendvičovým dnem - ale mícháním se dá hmota docela dobře zpacifikovat. Můžu se zeptat, jaký tvaroh a mléko jste použila?

Veronika řekl(a)...

Děkuji za odpověď,
míchala jsem myslím svědomitě, hmota vypadala že se už, už bude pomalu tavit, ale nedošlo k tomu :-( Tvaroh jsem použila tuším zn. Boni z Penny (měl by být český, balený v papíru) a mléko česrtvé Olma polotučné, máslo čerstvé vážené z Miltry.
Možná zkusit střední plamen, aby to bylo akorát :-)

Jitka řekl(a)...

Zítra nebo pozítří budu opět dělat sýr, snad přijdu na to, co vám nešlo...suroviny byly podle mně v pořádku, teplotu určitě raději střední, možná nepatrně přidat sodu. Jak vypadal sýr po vystydnutí a uležení?

Jitka řekl(a)...

Ještě mně napadlo, nečekejte, že hmota poteče, ona je pořád dost pevná, taková táhlá a gumovitá. Držím palce.

Veronika řekl(a)...

Táhlá hmota nebyla, byla dost hrudkovitá, asi jak máte na tom obrázku "ochucená sýrová hmota" zítra ho vyzkouším znovu a uvidíme :-) Děkuji Veronika

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda se dá polotvrdý sýr, máme totiž kozu,z kozího mlíka,je totiž méně tučné než kravské a po jak dlouho zahříváním se začnou syrovátka oddělovat od sýrové hmoty,děkuju Elena

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, zkoušela jsem taky polotrdý sýr. Ale u 1 kroku se mi udělala hustá kaše a neoddělila se mi syrovátka a nevznikli tam hrudky, abych to mohla dát na plátýnko. Vznikla hustá kaše. Tak jsem tam dala sodu a koření a sůl. A uvidíme co z toho vznikne.

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to velice dobře. Určitě vyzkouším. Jen bych měla dotaz, docela mě zaujal fermentor kuvings? Nemáte s ním náhodou nějaké zkušenosti?Vyplatila by se koupě?

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, chci poradit, dělala jsem podle Vás sýr a dala o méně sody než Vy, přesto v závěrečném kroku začal strašně pěnit a tekl z hrnce. Kde se stala chyba, jinak jsem dělala vše dle Vašeho videa Sama Doma. Děkuji za radu.

Jitka řekl(a)...

Alena Jirsová: Dobrý den, opravdu netuším, kde by mohl být problém. Je mi líto, že se Vám sýr nepovedl. Napadá mě snad, že by byl hodně vodnatý tvaroh?

Jitka řekl(a)...

Anonymní: s fermentorem zkušenosti nemám, bohužel.