Šlehané levandulové mýdlo

Lucie mě naladila k tomu, abych konečně napsala o šlehaných mýdlech, které jsem naposledy dělala koncem listopadu s dětmi jako dárkové "bábovičky" pro babičky. Obě mají totiž svátek v prosinci :).


Na anglických "mýdlových " blozích a videích toto mýdlo najdete pod názvem "whipped soap".  Šlehané mýdlo je velice jemné konzistence, lehounké a ve vodě plave (to se líbí hlavně dětem!). Můžeme udělat velmi jemnou i hutnější pěnu, záleží na míře prošlehání.


My jsme vyráběli  2 verze: šlehanou hutnější verzi, kterou jsme nechali tuhnout v silikonové formě na malé bábovičky a verzi nešlehanou, která tuhla ve formách na domácí nanuky. Aby mýdlo tolik nevysoušelo, obohatila jsem směs o slunečnicový a panenský olivový olej.




Marseilleské mýdlo
jedlá soda
slunečnicový  a olivový olej
sušená levandule
levandulová silice
voda nebo odvar z bylin



Zhruba 150 g Marseilleského mýdla nahrubo nastrouhám a rozpustím v 1 l  horké vody či bylinkovém odvaru, míchám, dokud se mýdlo nerozpustí. Přidám  2 lžíce jedlé sody a po lžíci slunečnicového a olivového oleje a opět promíchám. Hmota už začíná houstnou a rosolovatět.

Pokud chci "obyčejné" mýdlo, na dno nádobek, kde bude mýdlo tuhnout, nasypu na ozdobu sušenou levanduli, část mohu vmíchat přímo do hmoty. Těsně ke konci míchání přikápnu levandulovou silici (10-20 kapek) a mýdlo rozliji do připravených forem. Dá se použít jakákoli pružná forma či kelímek, dobře poslouží i ustřižená krabice od mléka...





Postupuji stejně jako v předchozím případě, jen mýdlovou hmotu postupně našlehávám tyčovým mixérem. Šlehám opakovaně, dokud není hmota nadýchaná a odlehčená.

Jestliže chci mýdlo hutnější, nešlehám do úplného vychladnutí a ztuhnutí, ale ještě částečně tekutou hmotu přemístím do formiček, kde bude tuhnout. Protože je mýdlo opravdu delikátní konzistence, při vyjímání z formiček je potřeba pracovat velmi jemně.



4 komentáře:

Korfela řekl(a)...

krásné ;-)

Alena řekl(a)...

ráda bych to zkusila,ale poradíte kde koupit mýdlo?

Jitka řekl(a)...

Aleno, já toto mýdlo kupuji v běžné drogerii (Květova drogerie Praha, mají ho vedle mýdla s jelenem a jádrového mýdla)a určitě se dá i objednat, třeba tady http://www.suzannedekor.cz/13753-savonnerie-artisanale-de-provence/11809-mydlo-na-skvrny-quot-detachantquot-300-gr/?run=0 za docela rozumnou cenu.

Alena řekl(a)...

díky :-)