Když přijde na přáníčka v běžných obchodech, vstávají mi vlasy hrůzou :)! Nejhorší jsou taková ta "vtipná", s veselými hláškami... No nic, jak se říká, proti gustu žádný dišputát, své kupce si asi najdou, jinak by je v obchodech neměli...
Můj šálek čaje to tedy není, a proto jsem začala malovat vlastní přáníčka. Neprve opatrně, jen pár kousků na zkoušku, postupně jsem rozšířila tematický záběr a teď už jich mám, myslím, docela pěknou hromádku. Protože ne každému vyhovují přáníčka hotová, nabízím i přáníčko originálně malované přímo podle přání zadavatele (to zní dobře, ne?).

Jste na tom podobně? Chcete si zkusit vyrobit vlastní přáníčko netradiční technikou? Možná by vám přišel vhod návod na báječnou techniku plovoucí tuše (suminagashi), kterou jsem naroubovala na tvorbu vánočních přáníček.
Suminagashi  - „plovoucí tuš“ -   je stará japonská metoda mramorování papíru za pomoci kaligrafické tuše a „média“.  Tuš a médium se zapouští na hladinu vody. Samotný proces může být relaxací: dotek tuše – médium – nádech – výdech. Prostě zen.
Kouzlo suminagashi si velmi snadno můžete vyzkoušet i doma, není potřeba pořizovat si žádné speciální pomůcky.
Základem techniky je černá tuš. V tradičním pojetí je suminagashi monochromní, můžeme ale použít i barevné tuše. Pozor! Zlatá nebo třeba stříbrná tuš neplave na hladině, ale klesá ke dnu.
 Pro dosažení žádoucích efektů je potřeba použít médium, které „udrží“ bílá místa.  Jako médium se používá  například býčí žluč (prodává ji třeba Schmincke: Ox gall), ale velmi dobře poslouží i slabý roztok přípravku na nádobí. Sílu ředění si předem cvičně vyzkoušejte. Stačí opravdu jen velmi slabý roztok. Málo naředěný saponát by vám tuš zatlačil k okrajům nádoby a nedosáhli byste požadovaného výsledku.
Pomůcky:
  • tuš – ideálně čínská tuš (můžete použít i obyčejnou školní tuš, ale chová se trochu jinak). Základem je černá   tuš, ale užijete i červenou nebo jiné barvy.
  • roztok tekutého mýdla nebo saponátu
  • nádoba na vodu – pekáček, miska – přiměřené velikosti
  • špejle – na tuš a na mýdlový roztok
  • běžný kancelářský papír – velikost uzpůsobte velikosti nádoby
  • utěrka
  • voda z kohoutku bez jakýchkoli úprav
  • čtvrtka na adjustování hotových obrázků, lepidlo
 
Všechny potřebné pomůcky si předem nachystáme, u suminagashi je potřeba pracovat relativně svižně, při delších prostojích začne tuš klesat dolů z vodní hladiny. Vyčleníme si jednu špejli na tuš a jednu na mýdlový roztok. Pozor: špejle bychom neměli zaměnit mezi sebou!

Na klidnou hladinu vody zlehka položíme špičku špejle namočené v tuši – tuš vytvoří na hladině kolečko.

Druhou špejli namočíme do mýdlového roztoku a do středu kolečka tuše lehce ťukneme – změní se povrchové napětí vody a tuš se rozestoupí.

 
Střídáme tuš a mýdlo tak dlouho, dokud nejsme spokojeni s výsledkem.  Čím déle držíte ve vodě špejli s tuší, tím je kolečko větší, pokud špejli nenamočíte před každým použitím, docílíte různých odstínů šedé.

Dynamiku vaší práci dodáte, když do hotového obrazce na vodní hladině lehce fouknete. Můžete vyzkoušet fouknutí brčkem, nebo tradiční ovanutí vějířem.

Jdeme tisknout!
Na hladinu zlehka položte běžný papír, lehce poťukejte. Za jeden růžek papír opatrně vyjměte. Pokud se vám otisk zdá příliš tmavý, můžete přebytky barvy buď opláchnout v čisté vodě, a nebo papírovou utěrkou odsát. Tisk nechte na utěrce uschnout. Pokud se zkroutil, můžete ho po usušení lehce přežehlit. 

Tradičně se suminagashi používá jako podklad pro kaligrafii. Můžete ho ale použít i pro jiné kreativní projekty. Elegantní vzhled monochromnímu tisku dodá poprášení zlatou barvou (můžete použít ředěnou akrylovou barvu, tuš…)

Pokud se chcete držet tradice, doplňte váš suminagashi papír jednoduchou tušovou malbou. Nezapomeňte na orientální „punc“ v podobě červeného podpisu.

Chcete tvořit s dětmi nebo se vám nechce se pouštět do něčeho složitějšího? Jednoduchým otiskáváním prstů „namalujte“ sněhuláčky, po zaschnutí je tuší domalujte. Nalepte na čtvrtku a máte  hotová zimní přáníčka.
 
 
 Návod vyšel v pěkné úpravě v zimním čísle časopisu Creative Amos, tímto MOC děkuji za spolupráci :)