Jehličnany v kuchyni 1

A je to tady! Sirupy od loňska dopity. Vařila jsem mátový, levandulový, růžový, bezinkový a extra směs na nachlazení. Protože jsem dlouho nepřidávala žádné recepty, napravuji to miniseriálem o jehličnanech a planých rostlinách v kuchyni.

Na plnou sílu bylinek je zatím brzo, ale v květnu je nejlepší čas na sběr výhonků jehličnanů. V okolí chalupy rostou smrky a jedle, doslova hned za plotem a jsou tak nízké, že i já je mohu bez problémů sbírat. Občas si některý výhonek "uzobnu" i jen tak. Jedlička je chuťově velmi jemná, smrček kyselejší. 


Kdy a proč sbírat?

Sběr výhonků je časově omezen, nejvhodnější doba je cca  do půli nebo třičtvrtě :) května. V tuto dobu jsou doslova nabity vitamínem C, minerály i éterickými oleji. Sbírané výhonky by neměly přesahovat 10 cm. Sbírejte je prosím opatrně, tam, kde odštípnete výhonek, tento rok, již strom neporoste.

Všechny výhonky jsou velice bohaté na přírodní silice, vitamíny i chlorofyl. Tohoto faktu také využívá lidové léčitelství už po dlouhou dobu. 

Každý rok si z dovolené vozím Borovo ulje - éterický borovicový olej, výborný při nachlazení - ať už k inhalaci nebo jen do aromalampy. Borovicový olej lze také smíchat s nosným olejem (oliva, mandle, slunečnice) a použít k masážím namožených svalů.

Pozor ale při vnitřním užití! V jehličnanech obsažené terpeny mohou při dlouhodobé a zvýšené konzumaci dráždit nebo i poškodit organismus. Proto bychom měli jehličnany užívat jen krátkodobě. Vyhnout by se jim měli lidé trpící onemocněním jater, ledvin nebo při zánětech žaludku a střev. 


Jehličnany do salátu

Jednoduchý způsob, jak využít potenciál jehličnanů, je přidat si nadrobno nasekaný výhonek do salátu, společně třeba s pampeliškou, sedmikráskou, řebříčkem a jinými jedlými rostlinami.


Ochucený olej s výhonky jehličnanů

v pozadí: za studena připravovaný sirup z borovicových výhonků (o něm příště)
Můžeme si také naložit výhonky do dobrého oleje - panenského olivového, nebo jiného, který vám chuťově vyhovuje. Získáme delikátně ochucený olej s jemnou vůní a chutí silic.

Čaj z výhonků jehličnanů


Nejen trampové mohou pít čaj z jehličí! Spařte si čerstvé výhonky jehličnanů a vychutnejte si lahodný čaj s vůní lesa. Čaj má protizánětlivé a desinfekční účinky.

Žádné komentáře: