Zázrak zázvor 1

Často se stává, že nás trápí nějaký drobný neduh: nevolnost, lehčí bolest hlavy, tlak v žaludku, u dětí třeba větříky.
Nemusíme hned běžet do lékárny a kupovat drahá léčiva, stačí si projít skříňku s kořením či lednici a určitě najdeme něco, co nám dokáže ulevit.
Jedním z takových pomocníků je zázvor.

V Indii a Číně se zázvor používá již více než tři tisíciletí. Zázvorový oddenek, často nesprávně označovaný jako kořen, se může strouhat a následně usušit.


Co dokáže zázvor?

Zázvor má mnoho terapeutických účinků, jako například protizánětlivé, využívá se při léčbě a prevenci při nachlazení a chřipce, proti nadýmání a jiným zažívacím potížím, ale také při cestovní a těhotenské nevolnosti, zvracení a migréně.

Čerstvý zázvor se používá zejména do čajů a limonád, kandovaný nebo v bonbónech (viz příště), je výborný jako první pomoc při kinetóze.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Tradiční čínská medicína doporučuje zázvor pro celkové prohřátí těla, ale účinkuje také při problémech s trávením a zažíváním. Zázvor se celkově může pochlubit příznivými účinky na zdraví, pít se může například v podobě zázvorového čaje. Smícháme 50% sušený zázvor - 50% zelený čaj, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat, tato kombinace zahřívá organismus, má protizánětlivé účinky, uklidňuje žludek a osvěžuje mozek.