Jehličnany v kuchyni 2 - sirup za studena s citrónem

Z  výhonků jehličnanů - smrků a borovic - lze připravit chuťově velmi lahodné sirupy. Takové sirupy jsou dobré do čaje, k ochucení dezertů, k ovesným vločkám.



Mají ale také mnohé léčivé účinky. Díky éterickým olejům jsou výborné na průdušky, kašel, povzbuzení imunity, pomáhají rozpouštět hleny. Jako léčivo při výše uvedených potížích můžete dávat dětem 1 čajovou lžičku a dospělým 1 polévkovou lžíci každé ráno do odeznění příznaků.
Co je tedy potřeba k přípravě takového pokladu?

  • výhonky ze smrkových  nebo borovicových větviček (jemné a mladé, do 10 cm)
  • krystalový cukr - výborný je i třtinový!
  • chemicky neošetřené citrony
  • vyvařená zavařovací sklenice - množství a velikost dle potřeby
  • celován nebo svačinová (frisch) folie, gumička, štítek
  • plátýnko nebo jemný cedník
  • láhev na uskladnění hotového sirupu



Výhonky propláchneme a začneme je vrstvit do sklenice. Tvoříme zhruba 3 cm vysokou vrstvu výhonků, tu posypeme cukrem. Na cukr položíme omytá kolečka citrónu (i s kůrou).

Tak pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici, případně všechny sklenice :). Poslední vrstva by měl být cukr. Horní vrstvu cukru můžeme také dle potřeby ještě dosypat v průběhu louhování sirupu. Uvidíte sami, jak se cukr bude postupně rozpouštět.


Hrdlo sklenice přetáhneme folií, zagumičkujeme a opatříme štítkem s datem. Na slunném místě necháme stát 2 - 3 týdny, nebo dokud se nevytvoří hustá tmavá šťáva. Na místech, která jsou chladnější a méně slunečná, může celý proces trvat déle.
            

Hotový sirup by měl mít příjemnou chuť a tmavou barvu. Po vyluhování ho scedíme přes cedník nebo lépe přes plátýnko a uložíme do chladu. Pro dospělé ho lze zakonzervovat lžičkou silného alkoholu.      
  Nestačí vám jen popis, rádi byste viděli přípravu naživo? Nahlédněte sem.

Žádné komentáře: