Dolmades - plněné vinné listy s rýží (vegan)

Dolmades se mohou připravovat s masem i bez, každopádně jsou vždy fajn způsobem, jak zpracovat přebytečnou vařenou rýži. Třeba jako zrovna dnes, kdy mám v lednici zbylou jasmínovou rýži :) 


                         

(Ilustrační fotky v receptu jsou již staršího data - pozorný čtenář si jistě všimne, že je v závitcích použita hnědá rýže -  Mám obecně problém v běžném  rodinném provozu vařit, stihnout vyfotit, než se jídlo sní a ještě sepisovat blog, takže to často dopadá tak, že dopisuji i třeba s půlročním zpožděním...)

Dolmades jsou řeckým pokrmem, ale jak už to bývá, nic není tak jednoduché, jak se může zdát. Slovo "dolma" je tureckého původu a znamená "plnit" nebo "něco plněného". Od 14. do 20. století bylo Řecko pod tureckou nadvládou a dám ruku do ohně za to, že tento fakt ovlivnil i kulinární oblast.


Pokud máme možnost, můžeme použít čerstvé vinné listy, které se musí nejprve nechat přejít varem.

Já bohužel v centru Prahy tuto možnost nemám, a proto s radostí používám nakládané vinné listy, které se dají koupit např. v prodejnách ukrajinských či ruských specialit.

Přesný poměr surovin v tomto receptu neudávám, já jsem tentokrát zpracovávala zhruba 2 šálky vařené rýže a  získala jsem 30 hotových závitků.

  • čerstvé povařené vinné listy nebo listy naložené
  • menší cibule, nakrájená na kostičky
  • olivový olej
  • citrónová šťáva alespoň z 1 citrónu
  • sůl
  • bylinky na dochucení rýže: kopr, máta, petržel - lze i sušené (používám i svoji bylinkovou sůl)


Pokud budeme zpracovávat již uvařenou rýži, celý postup se zrychlí:
na oleji orestuji cibulku, vmíchám rýži (používám i natural), ochutím bylinkami a solí a nechám zchladnout.

S vinnými listy pracuji opatrně, abych je nepotrhala. Odstraním případné dlouhé stopky a na každý list kladu relativně malé množství náplně, musím mít dost prostoru na vytvoření pevného závitku, který se ničím neupevňuje. Drží pouhým svinutím listu:






Hotové závitky kladu těsně vedle sebe do hrnce, kde je zakápnu olejem a citrónovou šťávou se solí, podliji trochou vody, ale jen tak, aby byly závitky ponořeny.


Nechám prohřát a je hotovo :)




Žádné komentáře: