Rychlé domácí máslo



Toto máslo dělám poměrně často, výborné je ochucené bylinkami, či jen tak samotné na dobrém chlebu nebo pečivu. Postup není nijak komplikovaný, spoustě z nás se už určitě povedlo přešlehat šlehačku :) ...




  • smetana na šlehání - dbáme na to, aby šlo o čistou smetanu bez stabilizátorů. Tento typ smetany se často prodává v krabičkách se "stříškou", já ráda používám Pilos, či Albert, dobrá je ale i Laktos v kelímku.
  • ponorný mixér nebo šlehač
  • vhodná nádoba na šlehání
  • miska s vodou
  • případně na ochucení: sůl, bylinky, semínka






Samotná výroba je opravdu velice jednoduchá:
v podstatě jde o přešlehanou šlehačku. Smetanu vlijeme do vhodné nádoby (počítáme s tím, že zpočátku může smetana při šlehání  trochu cákat kolem) a šleháme...
... šleháme a nepřestáváme, ani když máme perfektně našlehanou smetanu.
Jde nám o to, abychom "utloukli" ze smetany máslo, takže šleháme a šleháme, až se začne oddělovat máslová hmota od podmáslí. Poté šleháme ještě chvilku, až máme jasně oddělený tuk a tekutinu.

Máslo vyjmeme z nádoby a "vymačkáme" podmáslí.   Máslo k rychlé spotřebě je v podstatě hotové, pokud chci ale máslo skladovat pár dnů, je potřeba ho ještě ve studené vodě důkladně proprat a zbavit tak syrovátky, která by se rychle kazila.

Hrudku másla hnětu v misce s vodou, můžu opakovaně prošlehat a opět proprat. Pokud je vše uděláno správně, měla by z másla odcházet jen čistá voda.



Podmáslí nevylévám, dá se použít do kosmetiky nebo do koupele.

Žádné komentáře: